Interieur blog by Via Lin interieuradvies klein wonen tips
Klein wonen? Lees hier 16 tips voor meer woonplezier!

Niet iedereen heeft een grote woning of een groot interieur. Klein wonen stelt je voor uitdagingen, maar klein(er) wonen heeft ook voordelen:  Je hebt minder woonlasten, je hoeft minder schoon te maken en je hebt minder spullen nodig om een knus gevoel te creëren. Natuurlijk kent klein wonen ook nadelen. Je zult creatief en inventief met de ruimte om moeten gaan. Daarom geef ik je hier 16 slimme tips om meer ruimte te creëren wanneer je klein woont.

#1 Denk Flexibel

Zorg voor meubels die je kunt inklappen, stapelen, in kunt schuiven of uit elkaar kunt halen. Een opklapbaar bureau, een eettafel met uitschuifbare delen, een in elkaar setje salontafeltjes. Maar ook een wandlamp met flexibele arm is handig in een kleine ruimte.

#2 Ga voor multi-functioneel

Bij klein wonen kies je voor meubels en woonaccessoires die meerdere functies kunnen vervullen. Hierdoor heb je minder meubels nodig en ben je toch flexibel wanneer je visite krijgt of je de indeling wilt veranderen. Ikea is bij uitstek een winkel waar je goed flexibele meubels kunt scoren voor je kleine ruimte. Ook hebben ze veel ideeën op hun site of in de winkels voor het inrichten van kleine ruimtes.

Voorbeelden waar je aan kunt denken zijn:

  • Een tafeltje die naast tafeltje ook als zitplek en opbergplek kan dienen
  • Een bankje zonder leuningen die de ene keer voor zitplekken zorgt en de andere keer als (side) tafel fungeert.
  • Een modulebank die afhankelijk van het gezelschap groter of kleiner kan worden gemaakt. Een extra deel kun je bijv. in de slaapkamer als stoel gebruiken en aan je bank schuiven wanneer je deze nodig hebt.
  • Een bedbank in je woonkamer als zitbank maar ook als extra slaapplek voor logees.

#3 Kies meubels op wielen

Wanneer je weinig ruimte hebt is het handig om meubels makkelijk te kunnen verplaatsen. Zo kun je snel en gemakkelijk de ruimte aanpassen wanneer je een feestje hebt (alles aan de kant voor een dansvloertje) of een verjaardag (eettafel wordt dan buffettafel door hem tegen een wand te rijden). Klein wonen hoeft niet te betekenen dat je geen feestje meer kunt geven.

#4 Benut de wanden & hoogtes

Door zoveel mogelijk de wanden van je woonkamer te benutten, bespaar je ruimte voor de meubels die wel vloeroppervlak nodig hebben. Hiermee bedoel ik niet dat je alles strak langs de wand moet zetten, maar de wanden moet gebruiken om dingen aan op te hangen.

Denk hierbij aan:

  • zwevende planken
  • zwevende kasten
  • hangkasten

Voor spullen die minder vaak gebruikt worden is hoger gelegen opbergruimte ideaal. Denk aan de plank boven de kapstok, maar ook boven deuren is vaak plek om extra opbergruimte te creëren. De binnenkant van een deur is ook een plek die voor veel doeleinden gebruikt kan worden. Als krijt- of magneetbord, extra ophanghaken of ondiepe rekjes zorgen voor extra mogelijkheden. Een kast rondom je bed kan ook veel opbergruimte opleveren en creëert tevens een knusse slaapnis. Klein wonen zorgt dus voor creatief denken.

Interieur blog by Via Lin interieuradvies klein wonen tips

#5 Hang je meubels en/of woonaccessoires op

Er zijn tegenwoordig talloze meubels en woonaccessoires die je in een hangende versie kunt krijgen. Hanglampen, hangplanten, hangstoelen. Maar ook tafels, stoelen en bankje kun je in een ruimte hangen. Je houdt hierdoor meer vloeroppervlak over. Denk wel goed na over waar je een meubel neerhangt om je deze niet zo snel weer verplaatst natuurlijk.

#6 Gebruik zwevende meubels of meubels op pootjes

Meubels op pootjes en zwevende meubels ogen veel luchtiger doordat ze een stuk van de vloer leeg laten. Wanneer er in een ruimte veel vloer bedekt is, oogt deze kleiner. Dit voorkom je door geen zware meubels die tot aan de vloer komen te kopen maar luchtige meubels op pootjes of zelfs zwevend. Hiermee creëer je lucht in je kleine ruimte.

#7 Maak gebruik van alle aanwezige ruimte

Een verspringing in de muur, gekke hoekjes, verhogingen en andere elementen kun je als storend ervaren maar je kunt ze ook slim gaan gebruiken. Vooral wanneer je een beetje handig bent en in mogelijkheden denkt past er vaak veel meer in een ruimte dan je in eerste instantie dacht. Pas bestaande meubels aan door ze korter, minder diep of precies passend te maken. Plaats bijvoorbeeld een bed in een nis, zo neemt het bed veel minder ruimte in dan een vrijstaand bed.

Interieur blog by Via Lin interieuradvies klein wonen tips

#8 Maak bewuste keuzes

Wil je je kleine (woon)kamer opnieuw inrichten of betrek je binnenkort een kleine (woon)kamer? Denk dan goed na over wat je allemaal per se in deze kamer wilt hebben. Door goed na te denken over wat je echt nodig hebt in je (woon)kamer, is het gemakkelijker om keuzes te maken. Er zijn best veel spullen die vaak onnodig in een ruimte bewaard worden die prima ook elders een plek kunnen krijgen. Denk hierbij aan boeken, tijdschriften, cd’s, papieren, servies. Dit lijken op het eerste gezicht onschuldige kleine spullen maar ze nemen vaak onbedoeld veel plaats in en hebben veel kastruimte nodig. Wanneer je twijfelt of je bepaalde dingen wel/ niet gebruikt of zult missen, kun je ze tijdelijk opbergen en ervaren of je ze de komende tijd mist. Bij klein wonen geldt Less = more.

#9 Denk in oplossingen

Wanneer je weet wat je zelf minimaal nodig hebt aan zitplek, tafelruimte etc. dan komt vaak de gedachte op ‘ja maar wat als ik visite heb?’. In een kleine (woon)kamer koop je geen meubels voor de visite, maar denk je in oplossingen. Gebruik -zoals eerder genoemd- kleine tafeltjes als zitplek, strooi kussens op de vloer waar mensen op plaats kunnen nemen of schaf een paar klapstoeltjes of opblaasmeubels aan. Deze kunnen na gebruik weer gemakkelijk opgeborgen worden.

#10 Hanteer de juiste proporties

Een kleine ruimte vol kleine meubels en accessoires oogt onrustig en vol. Een kleine ruimte met te grote meubels echter ook. Zorg dus ervoor dat je weet hoe groot de ruimte (incl. alle hoekjes en vaste elementen) is en welke maten de meubels minimaal en maximaal moeten hebben. Neem een rolmaat mee naar de woonwinkel, want omdat showrooms vaak zonder muren zijn ingericht, verkijk je je gemakkelijk op de maat van de meubels. Bij klein wonen geldt meten = weten.

#11 Ga voor meubels op maat

Wanneer je meubels zelf op maat maakt of laat maken, haal je het meeste uit de aanwezige ruimte. Denk hierbij niet alleen aan een kast of keuken op maat, maar ook aan een bed, bureau of eettafel op maat. 10cm minder diep, lang of breed kan een groot verschil maken wanneer je maar beperkte ruimte tot je beschikking hebt. Vaak kost het je niet eens veel minder woongenot.

#12 Maak een plattegrond op schaal

Door voor de aanschaf van nieuwe meubels een plattegrond op schaal te maken, maak je gemakkelijk inzichtelijk wat er precies allemaal past in de ruimte. Dit wordt een indelingsplan genoemd. Door de meubels op schaal uit te knippen kun je hiermee schuiven totdat je de ideale indeling vindt. Ben je handig met de computer dan zijn hiervoor diverse programma’s in de omloop. Zelf gebruik ik hiervoor het tekenprogramma Sketchup. Wil je je hierin verdiepen dan is het boek Ontwerp je huis, tuin en keuken met Google Sketchup een aanrader.

Interieur blog by Via Lin interieuradvies klein wonen tips

#13  Gebruik lichte kleuren

Lichte kleuren zorgen voor een ruimtelijke gevoel. De meeste ruimtelijke kleur is wit. Door wit in verschillende tinten en structuren toe te passen zorg je voor een levendig geheel. Voordeel van wit is dat de andere kleuren benadrukt worden. Hier kun je handig gebruik van maken door voor een kleurrijke Eye-catcher te kiezen. Naast lichte kleuren ga je ook voor eenheid in materialen en kleuren. Hierdoor creëer je rust en ruimte.

#14 Kies voor spiegels en spiegelende oppervlakten.

Glimmende, glanzende en spiegelende oppervlakten laten een ruimte groter lijken. Spiegels en glas werken net zo. Maak wel bewuste keuzes hierin want niet alles is geschikt om te laten weerspiegelen. Kijk waar je glas kunt toepassen. In deuren, kasten en andere meubels. Maar ook woonaccessoires van glas ogen luchtig. Bij klein wonen geldt ga voor licht & lucht.

#15 Ga voor het loft-gevoel

Een Loft heeft zo weinig mogelijk deuren en combineert functies met elkaar. In een loft zie je vaak een multi-functionele kubus die meerdere functies in zicht heeft. Dus bijvoorbeeld met een kant waar de keuken zit, een kastenwand met daarin de wc en kapstok verwerkt en in het midden de wasruimte met wasmachine en droger.

#16 Doe inspiratie op

Kijk rond op internet en Pinterest voor talloze voorbeelden van slimme interieuroplossingen en lifehacks. Ikea is bij uitstek de winkel met oplossingen voor een klein interieur. In hun winkels hebben ze diverse uitgewerkte kamers en mini-woningen met tal van inspiratievoorbeelden. Google ook eens op Tiny House, woningen van maximaal 50m2. Je zult versteld staan wat er allemaal in een Tiny house past. Zoals die van Marjolein. Zij woont in een Tiny House in Alkmaar.

Interieur blog by Via Lin interieuradvies klein wonen tips checklist

Wat is jouw ultieme klein-wonen-tip?

Ik zou het leuk vinden wanneer je hieronder deelt welke tip jou het meeste aanspreekt.  En extra tips zijn natuurlijk ook altijd welkom.

 

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *