Hal inrichten blog met tips Via Lin

Hal = warm welkom!

De hal is de binnenkomer in je huis en wat is er prettiger dan binnenkomen in een ruime, opgeruimde ruimte? Vaak is de hal echter klein en wil je er veel spullen in kwijt kunnen. Hierdoor is het snel rommelig en een bron van ergernis. Daarom hier mijn 12 tips voor een sfeervolle en opgeruimde hal. Voor een warm welkom!

#1 Begin met een wensenlijstje

Wat wil je dat je hal uitstraalt? Hoe wil je je voelen wanneer je je hal (en dus je huis) binnenkomt? Waar wil je in je hal allemaal opbergruimte voor? Welke functies wil je in je hal?
Antwoorden op deze vragen kunnen zijn dat je wilt dat je hal rust, gezelligheid of warmte uitstraalt. Je wilt je welkom voelen wanneer je binnenkomt. Je wilt dat meteen duidelijk is waar jassen kunnen worden neergehangen. Je wilt opbergruimte voor je schoenen, sjaals maar ook je sleutels en sportartikelen hebben een opbergplek nodig. Kortom maak een wensenlijstje waaraan je hal moet voldoen.

#2 Maak een moodboard

Voordat je begint met de metamorfose of aanpassing van je hal, raad ik je aan een moodboard te maken. Wat is een moodboard? Een moodboard is een sfeercollage van beelden, kleurstalen en materialen. Je moodboard geeft de sfeer, stijl en kleuren aan van de ruimte, in dit geval de hal. Het moodboard is tevens een vertaling van je wensenlijstje dat je eerder hebt gemaakt. Kijk dus ook of je moodboard en wensenlijstje met elkaar overeenkomen.
Ik raad je aan om voor iedere ruimte in je huis dat je wilt veranderen deze wel op elkaar af te stemmen.

#3 Kies een eyecatcher

De hal vaak de eerste ruimte waar je je huis binnenkomt. Door jou maar ook door je bezoekers. Het is daarom een aanrader om voor een mooie eyecatcher in je hal te gaan. Dit kan bijvoorbeeld een verrassende tegelvloer zijn, een mooie kapstok of een geweldige lamp. Ook bijzonder behang kan een saaie hal in een mum van tijd een totaal andere look geven. Heb je een ruimere hal dan kun je ook kiezen voor een minder functionele eyecatcher en gaan voor een grote plant of mooi beeld. Of denk eens aan een lekker vloerkleed; in mijn vloerkleedblog geef ik tips bij het aanschaffen van een vloerkleed.

Hal inrichten tips tegelvloer en behang Blog Via Lin

1 Kifkef | 2 Designsponge | 3 VT-Wonen | 4 Noeblog

#4 Ga voor licht

Door gebruik te maken van lichte kleuren oogt je hal ruimer en frisser. In de meeste hal of gang komt over het algemeen niet zoveel daglicht naar binnen. De wanden en vloeren zullen hierdoor er altijd al iets donkere uitzien. Lichte kleuren reflecteren licht en ogen optisch ruimer. Waarbij donkere kleuren het licht absorberen en daarmee de ruimte kleiner en smaller laten lijken. Lichte kleuren wijken en donkere kleuren komen op je af. Maak hier dus handig gebruik van in de vaak kleine ruimte.

#5 Zorg voor goede verlichting

Verlichting in de hal speelt een belangrijke rol juist omdat het vaak een kleinere, donkere ruimte is. Door mooie sfeerverlichting te kiezen kun je de hal een gezellige, welkome sfeer geven. Indirect licht op de wanden is heel geschikt voor sfeerverlichting. Hierbij kun je denken aan spotjes of wandlampen. Dimbare verlichting is hierbij erg handig zodat je de lichtsterkte kun aanpassen aan je behoefte aan licht.

Hal inrichten tips verlichting Blog Via Lin

1 Designsponge | 2 Welke | 3 Houzz | 4 Via Lin Pinterest Hal inspiratie

#6 Kies een makkelijk te reinigen vloer

De hal is een plek waar vaak veel doorheen gelopen wordt en meestal de eerste plek die je in huis betreed wanneer je van buiten komt. In ons regenachtige landje komt het dan ook vaak voor dat je schoenen niet schoon en droog zijn bij het betreden van je huis. Het is dan ook raadzaam om een makkelijk te reinigen vloer te kiezen. Tegels, PVC, laminaat, marmoleum en vinyl zijn voorbeelden van makkelijk te reinigen vloeren.
Heb je een kleine hal kies dan voor een lichte vloer zodat de ruimte zo groot mogelijk oogt.

#7 Zorg voor reinigbare wanden

Net als vloeren zijn ook de wanden in de hal sneller vies dan in meeste andere ruimtes van je huis. Bij het aan- of uittrekken van schoenen wordt vaak de wand gebruikt voor steun. Afwasbare verf of goed reinigbaar behang is daarom in de hal een must. Hou je van matte muren dan kun je gaan voor krijt- of kalkverf die je daarna behandeld met een sealer. Tegenwoordig is er ook matte reinigbare verf. Ieder verfmerk heeft goed reinigbare verven in hun assortiment.
Ga je voor behang in je hal? Bepaal dan of het een plek is waar de muur vaak wordt aangeraakt. Zo ja kies dan voor afneembaar of afwasbaar behang. Vinylbehang is een voorbeeld van goed reinigbaar behang. Je kunt tegenwoordig ook speciaal behang kopen voor in de badkamer en keuken dus ook in reinigbaar behang is voldoende keus. Of je behang behandelen met een speciale behanglak. Mogelijkheden genoeg!

#8 Ga de hoogte in

In de meeste huizen is de hal niet een grote ruimte en is de vloeroppervlakte beperkt. Gebruik daarom de hoogte in je hal. Denk hierbij ook eens aan om planken boven de deuren van je hal te monteren. Je creëert hierbij simpel extra opbergruimte zonder veel muuroppervlakte te gebruiken. De hogere plekken kun je gebruiken om ‘out-of-season’ spullen op te bergen. Denk hierbij ook aan schoenen of laarzen die incidenteel gedragen worden. Maar ook weinig gebruikte (sport)spullen kunnen daar een plek krijgen. Door gebruik te maken van mooie opbergboxen, manden of dozen die passen bij de stijl van je hal, passen ze in het geheel. Hoe leger de vloer, hoe ruimtelijker de hal lijkt.

Hal inrichten tips haken spiegel en zitplek Blog Via Lin

1 VT-Wonen | 2 Planete deco | 3 Planete deco | 4 Stylizimo

#9 Geef ieder gezinslid een plek

Door ieder gezinslid een plek te geven voor zijn/haar spullen zoals handschoenen, sleutels en andere persoonlijke items maak je het makkelijker om spullen op te ruimen én weer terug te vinden. Bovendien kun je dan ook ieder gezinslid verantwoordelijk maken van zijn/haar deel van de hal mbt opruimen en netjes houden. Door per persoon een limit per item te stellen hou je de hal overzichtelijk. De bepaal samen hoeveel schoenen, tassen, jassen etc, iemand in de hal mag bewaren. En stel jezelf ook de vraag hoeveel jassen, tassen, schoenen etc ik ook daadwerkelijk draag of nodig heb. Een aantal minder vaak gedragen item kun je opbergen, zoals genoemd in de tip hiervoor.

#10 Ga voor haken

Haken zijn multifunctionele opbergplekken. Naast jassen kunnen ook tassen, paraplu’s, hoeden en sportspullen aan haken gehangen worden. Zorg in ieder geval voor 1 haak per gezinslid. Door de haken op verschillende hoogtes te hangen kan ieder gezinslid zijn spullen zelf ophangen. Door bij elkaar horende spullen in losse tassen te doen kunnen ze gemakkelijk opgehangen en weer meegenomen worden. Is er een kastdeur in de hal aanwezig dan is de binnenkant van die deur mogelijk geschikt voor extra haken en dus extra opbergruimte.

#11 Creëer zitplek

Creëer, indien mogelijk, een zitplek om je schoenen aan- en uit te trekken. Een bankje of laag kastje is hiervoor ideaal. Door de ruimte eronder of erin te gebruiken als opbergruimte sla je twee vliegen in een klap. Deze ruimte is vaak ideaal voor de schoenen, sportspullen of seizoensitems. Zorg ervoor dat de zitplek zelf vrijgehouden wordt zodat je hier altijd gebruik van kunt maken om even snel te gaan zitten. Heb je echt een smalle of kleine hal? Dan is een opklapbaar stoeltje of bankje mooie een oplossing.

#12 Hang een spiegel op

Ook een spiegel zorgt ervoor dat je hal groter lijkt omdat deze licht en de ruimte weerkaats. Daarnaast erg handig om bij verlaten van je huis nog even je haar, make-up etc kunt checken. Hiermee voorkom je dat je met schoenen aan weer het huis/badkamer in moet.

Kijk voor meer hal ideeën op mijn halinspiratie pinterest pagina

 

Hal inrichten 12 tips blog Via Lin

 

Inspirerende groet

Linda